Boşanma Davasında Tanık Olarak Kimler Dinlenebilir, Akrabalar Tanıklık Yapabilir mi?

Deneyimimizle yanınızdayız, haklarınızı en iyi şekilde koruyoruz.

Ayça Bolak
Avukat

Avukatlık Hizmetlerimizi karşılıklı güven, gizlilik ve şeffaflık ilkelerine uygun şekilde yürütmekteyiz.

Bize Ulaşın
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Boşanma davalarının büyük bölümünde uyuşmazlık, dört duvar arasında yaşanmış olaylar üzerinde yoğunlaşır. Aldatma, şiddet, hakaret, ilgisizlik ya da ekonomik baskı gibi iddiaların çoğu için elde yazılı bir belge bulunmaz. Bu nedenle tanık beyanı, özellikle çekişmeli boşanma davalarında mahkemenin başvurduğu en belirleyici delil türü haline gelir. Tarafların hangi kusurla ne ölçüde sorumlu tutulacağı çoğu zaman doğrudan tanıkların anlattıklarına göre şekillenir.

Peki tanık olarak kimler gösterilebilir? Anne, kardeş ya da yakın arkadaş gibi taraflara duygusal bağla bağlı kişilerin beyanı mahkemede dikkate alınır mı? Bu yazıda, tanıklık kurumunun boşanma davasındaki işleyişini Hukuk Muhakemeleri Kanunu düzenlemeleri ve Yargıtay’ın yerleşik yaklaşımı ışığında ele alıyoruz.

Boşanma Davasında Tanık Kimdir?

Tanık, dava konusu olaylar hakkında beş duyusuyla doğrudan bilgi edinmiş ve bu bilgisini mahkeme önünde aktaran, davanın tarafı olmayan kişidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 240. maddesi bu noktada net bir sınır çizer: davada taraf olmayan herkes tanık olarak gösterilebilir.

Bu tanımın iki önemli sonucu vardır. Birincisi, davacı ve davalı kendi davalarında tanık sıfatıyla dinlenemez; onların anlatımları taraf beyanı olarak değerlendirilir. İkincisi, tanık olabilmek için taraflarla arasında hiçbir bağ bulunmaması gerekmez. Kanun, tanıklık ehliyeti bakımından akrabalık, arkadaşlık ya da komşuluk gibi ilişkileri engel saymamıştır.

Tanığın anlattıklarının hükme esas alınabilmesi içinse tek bir temel şart aranır: beyanın görgüye dayanması. Yani tanık, olayı bizzat görmüş veya duymuş olmalıdır.

Akrabalar Boşanma Davasında Tanıklık Yapabilir mi?

Bu soru, danışanlardan en sık gelen sorulardan biridir ve cevabı açıktır: evet, akrabalar tanıklık yapabilir. Anne, baba, kardeş, hala, dayı, teyze ya da kuzen gibi yakınlar boşanma davasında tanık olarak dinlenebilir ve beyanları geçerli bir delildir.

Bu sonuç, boşanma davalarının doğasından kaynaklanır. Evlilik birliği içinde yaşanan olayların tanığı çoğu zaman ancak eşlerin en yakın çevresidir. Bir kayınvalidenin evine sığınan gelin, kardeşine ağlayarak anlatan kadın ya da babasının darp izlerini gören çocuk, olayların doğrudan görgü tanığıdır. Yargıtay’ın istikrarlı yaklaşımı, aile içi olayların niteliği gereği yakın akraba tanıklığının kaçınılmaz olduğu ve salt yakınlık ilişkisinin tanık beyanını değersiz kılmayacağı yönündedir.

Tanıklıktan Çekinme Hakkı: Yapabilmek ile Zorunlu Olmak Farklıdır

Burada kritik bir ayrım vardır. Yakın akrabaların tanıklık yapma ehliyeti vardır, ancak tanıklık yapma zorunlulukları yoktur. HMK’nın 248. maddesi, kişisel nedenlerle tanıklıktan çekinme hakkını düzenler. Bu hakka sahip olanlar şunlardır:

  • Taraflardan birinin nişanlısı
  • Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi taraflardan birinin eşi
  • Kendisinin veya eşinin altsoyu ya da üstsoyu (anne, baba, dede, çocuk, torun)
  • Taraflardan biriyle arasında evlatlık bağı bulunanlar
  • Üçüncü derece dahil olmak üzere kan hısımları ile evlilik bağı sona ermiş olsa bile kayın hısımları
  • Koruyucu aile, onların çocukları ve koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk

Bu kişiler mahkemeye gelip “yakınlık ilişkim nedeniyle tanıklıktan çekiniyorum” diyebilir ve zorlanamazlar. Ancak çekinme bir hak olduğundan, kullanılması da tercihe bağlıdır. Akrabanız tanıklık yapmayı kabul ediyorsa hiçbir engel yoktur; usulüne uygun şekilde dinlenir ve beyanı dosyaya girer.

Akraba Tanığın Beyanına Mahkeme Ne Kadar İtibar Eder?

Tanık beyanının geçerli olması ile bu beyana tam olarak inanılması ayrı meselelerdir. Hâkim, tanık anlatımlarını serbestçe takdir eder ve bu takdir sırasında tanığın taraflarla olan ilişkisini de gözetir.

Uygulamada mahkemeler, akraba tanıklarının beyanlarını dosyadaki diğer delillerle uyum içinde olup olmadığına bakarak değerlendirir. Örneğin annenin anlattıkları komşu tanığın beyanıyla, hastane raporuyla veya mesajlaşma kayıtlarıyla örtüşüyorsa, beyan güçlü bir delil kabul edilir. Buna karşılık yalnızca tek bir yakın akrabanın soyut anlatımına dayanan, başka hiçbir delille desteklenmeyen iddialar, kusur tespiti bakımından yeterli görülmeyebilir.

Bu nedenle strateji şudur: akraba tanıklar kesinlikle gösterilmeli, ancak mümkün olduğunca tarafsız tanıklarla (komşu, iş arkadaşı, ortak dost) ve yazılı delillerle desteklenmelidir.

Hangi Beyanlar Hükme Esas Alınmaz?

Yargıtay’ın boşanma davalarında en sık bozma nedeni yaptığı hususlardan biri, tanık beyanının niteliğidir. Aşağıdaki türden anlatımlar tek başına hükme dayanak yapılamaz:

  • Duyuma dayalı beyanlar: “Ben görmedim ama müvekkilin kardeşi öyle olduğunu söylemişti” şeklindeki aktarımlar görgüye dayanmadığı için değerlendirilmez.
  • Soyut ve genel ifadeler: “Kötü bir insandı”, “eşine hiç değer vermezdi” gibi kişisel yorum niteliğindeki cümleler, somut bir olaya bağlanmadıkça sonuç doğurmaz.
  • Kanaat ve tahminler: Tanığın olay hakkındaki kişisel görüşü değil, gördüğü ve duyduğu somut vakıalar önem taşır.
  • Dava tarihinden sonraki olaylar: Dava açıldıktan sonra yaşananlar, kural olarak o davada kusur değerlendirmesine dahil edilmez.

Bu nedenle tanığın duruşmada “ne zaman, nerede, neyi, nasıl gördüğünü” tarih ve yer belirterek anlatması, tanıklığın değerini doğrudan belirler.

Tanık Listesi Nasıl ve Ne Zaman Verilir?

Tanık deliline dayanan taraf, dilekçesinde bunu bildirmek ve mahkemenin vereceği kesin süre içinde tanık listesini sunmak zorundadır. Listede tanıkların adı, soyadı ve tebligata elverişli adresleri yer almalıdır.

Burada çok kritik bir kural vardır: ikinci bir tanık listesi verilemez. HMK 240. madde bu konuda kesindir. İlk listede yer almayan bir kişi sonradan tanık olarak dinlenemez. Dolayısıyla listeyi hazırlarken hangi vakıanın hangi tanıkla ispatlanacağı baştan planlanmalıdır. Tanık sayısı bakımından kanunda bir üst sınır bulunmamakla birlikte, hâkim yeterli kanaate ulaştığında kalan tanıkların dinlenmemesine karar verebilir.

Mahkemece davet edilen tanık, geçerli mazereti olmaksızın gelmezse zorla getirilmesine karar verilebilir ve giderlerden sorumlu tutulur.

Çocuklar Tanık Olarak Dinlenebilir mi?

Kanunda tanıklık için asgari yaş sınırı öngörülmemiştir; ölçüt, çocuğun olayı algılayıp aktarabilecek ayırt etme gücüne sahip olmasıdır. On beş yaşını doldurmamış olanlar ile yeminin anlamını kavrayamayacak durumda bulunanlar yeminsiz dinlenir.

Ancak eşlerin ortak çocuğunun anne ve babası arasındaki davada tanık olarak dinlenmesi tamamen ayrı bir mesele. Uygulamada bundan özenle kaçınılır; çocuğu ebeveynleri arasında taraf tutmaya zorlamak ciddi psikolojik zarar doğurur ve çocuğun üstün yararına aykırıdır. Çocuğun görüşünün alınması gereken hallerde bu, tanıklık yoluyla değil, uzman eşliğinde ve çocuğun mahkemede dinlenmesine ilişkin özel usul çerçevesinde yapılır.

Tanıklıkta Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Tanık, yemin ederek dinlenir ve doğruyu söylemekle yükümlüdür. Mahkeme önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunmak Türk Ceza Kanunu’nun 272. maddesinde düzenlenen yalan tanıklık suçunu oluşturur ve hapis cezası gerektirir.

Bu husus, tanık gösterilecek kişilere baştan açıkça anlatılmalıdır. “Yakınımı kurtarayım” düşüncesiyle abartılan ya da uydurulan bir beyan, hem tanığı cezai sorumluluk altına sokar hem de çelişkiye düşüldüğünde tüm tanıklığın inandırıcılığını ortadan kaldırarak davayı doğrudan zayıflatır.

Sık Sorulan Sorular

Anlaşmalı boşanmada tanık gerekir mi?

Hayır. Anlaşmalı boşanma sürecinde hâkimin tarafları bizzat dinlemesi ve iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi yeterlidir; ayrıca tanık dinlenmesine gerek yoktur.

Karşı tarafın annesi benim tanığım olabilir mi?

Olabilir. Kayın hısımları tanıklıktan çekinme hakkına sahiptir, ancak bu hakkı kullanmayıp tanıklık yapmayı kabul ederlerse beyanları geçerli şekilde dosyaya girer.

Tanığım şehir dışında yaşıyor, ne olacak?

Bu durumda tanık, bulunduğu yer mahkemesi aracılığıyla istinabe yoluyla dinlenebilir. Günümüzde SEGBİS üzerinden görüntülü dinleme de yaygın olarak uygulanmaktadır.

Tanık beyanı yerine ses kaydı sunabilir miyim?

Ses ve görüntü kayıtlarının delil değeri, elde ediliş biçimine göre değişir ve hukuka aykırı yollarla toplanan kayıtlar hükme esas alınamaz. Bu konunun ayrıntıları için boşanmada hukuka aykırı delil ve ses kaydı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Avukat Ayça Bolak Yorumluyor

Boşanma davasında akrabaların tanıklık yapmasının önünde hukuki bir engel bulunmaz; kanun yalnızca onlara çekinme hakkı tanımıştır. Belirleyici olan tanığın kim olduğu değil, ne anlattığıdır. Görgüye dayanan, somut, tarih ve yer içeren, diğer delillerle örtüşen beyanlar mahkeme nezdinde güçlü bir karşılık bulur.

Tanık listesinin bir kez verilebilmesi ve sonradan değiştirilememesi, bu delilin baştan doğru kurgulanmasını zorunlu kılar. Hangi vakıanın hangi tanıkla ispatlanacağının dava açılmadan önce planlanması, sürecin en kritik aşamalarından biridir. Bu nedenle aile hukuku alanındaki uyuşmazlıklarda, delil stratejisinin en başından itibaren bir avukat eşliğinde oluşturulması hak kayıplarının önüne geçer.

Boşanma sürecinizde delil ve tanık planlaması konusunda profesyonel destek almak için İstanbul boşanma avukatı hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilir, büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Scroll
Bize Ulaşın