bosanmadavasi

-Anlaşmalı boşanma davası

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanma ve boşanmanın tüm sonuçları konusunda anlaşmaya vardıkları davadır. Taraflar velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı gibi boşanmanın hukuki sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir anlaşmalı boşanma protokolü imzalarlar. Protokol ile dava dilekçesi aile mahkemesine sunularak dava açılır. Tarafların ileride hak kaybına uğramaması açısından anlaşmalı boşanma protokolünün ve dava dilekçesinin bir avukat tarafından hazırlanması lehe olacaktır.

Öneri içerik: Velayet davası nasıl açılır?

-Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açılması için her iki tarafın da boşanmanın sonuçları hakkında mutabık olması gerekir. Bir konuda bile anlaşma sağlanamaması halinde anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir. Eşler ve avukatları bir araya gelerek anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve imzalanır. 

Boşanma davası için noterde avukata verilecek vekaletname fotoğraflı olmalıdır. Boşanma davası için çıkarıldığı belirtilmelidir. 

Anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların boşanması, velayet, maddi tazminat, manevi tazminat, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, mal paylaşımı (araç, gayrimenkul, bankadaki ya da nakit birikim), velayeti kendisinde olmayan taraf ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulması (çocukla görüşme gün ve saatleri), kadının eşinin soyadını kullanıp kullanmayacağı, müşterek konutta taraflardan hangisinin oturacağı gibi ayrıntılı olarak hususlar düzenlenir. 

İlginizi çekebilir: Boşanma hukuka ayrı delil ses kaydı

-Anlaşmalı boşanmanın şartları

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir. Tarafların evlilikleri 1 yıldan daha kısa süreli ise anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Bu durumda hukuki danışmanlık hizmeti alarak alternatif olarak izlenecek yolları öğrenebilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra eşlerden biri ya da her ikisi de anlaşmadan vazgeçerse dava, çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Çekişmeli boşanma davalarında da tarafların anlaşması durumundan davanın anlaşmalı boşanma davasına dönüşmesi mümkündür. Her iki dava bakımından da avukatlık hizmeti vermekteyiz.

Anlaşmalı boşanma protokolünün imzalanması tek başına hukuki sonuç doğurmaz. Hukukumuzda boşanma kararının verilebilmesi için mahkeme kararı gereklidir. Medeni Kanunumuz uyarınca; Boşanma veya ayrılığın fer’î sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. Dolayısıyla taraflarca imzalanan anlaşmalı boşanma protokolü ve dava dilekçesi ile birlikte Aile Mahkemesi’nde dava açılması gerekmektedir. 

Tarafların duruşmada hazır bulunması zorunlu olup biri dahi gelmediğinde boşanma gerçekleşmeyecektir. Eşlerin mahkeme huzurunda boşanma beyanlarının alınması gerekir.

-Anlaşmalı boşanmada nafaka

Anlaşmalı boşanmada taraflar müşterek çocuk varsa onun için aylık ne kadar nafaka ödeneceğini, çocuğun eğitim, bakım, sosyal ve diğer ihtiyaçlarının kim tarafından ne şekilde karşılanacağını kararlaştırır. Aylık, yıllık olarak yapılacak ödemeler hangi tarihte hangi banka hesabına ödenecek ayrıntılı olarak düzenlenmesinde fayda vardır. 

Anlaşmalı boşanma protokolünde nafakaya ilişkin anlaşmanın detaylı olarak düzenlenmesi gerekmekle birlikte kanun nafaka bakımından ileride değişiklik yapılabilmesinin mümkün olduğunu düzenlemiştir. Tarafların ekonomik durumunda meydana gelen değişiklikler, piyasa koşullarında yaşanan değişiklikler sonucu nafakanın artırılması ya da nafakanın azaltılması davası açılabilir. 

Boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek taraf için verilen nafaka ise yoksulluk nafakasıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünde ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesinde yoksulluk nafakası talebi olup olmadığı varsa miktarı, ödeme tarihleri ayrıntılı olarak düzenlenmelidir. Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesinde Yoksulluk nafakası düzenlenmiştir. “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.” Taraflar, yoksulluk nafakası konusunda talebi olmadığını kararlaştırmışsa madde konulmuş ise davadan sonra yoksulluk nafakası talebinde bulunulamayacaktır.

-Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma davası uzun yıllar sürmekte iken anlaşmalı boşanma davası protokolün hazırlanması, imzalanması, anlaşmalı boşanma davasının açılması ve ilk duruşmada tarafların hazır olması ile kısa sürede sonuçlanan bir davadır. 

Anlaşmalı boşanma avukatı olarak takip ettiğimiz davalarda müvekkilin süre bakımından özel talebi olması, durumun aciliyeti bulunması halinde aile mahkemesine sözlü ve yazılı olarak müracaat edilerek duruşmanın öne alınması talep edilmektedir. 

Anlaşmalı boşanma davası, genellikle tek celsede sona ermektedir. Duruşmada kısa karar açıklanır ve ortalama 4 hafta içinde gerekçeli karar yazılır. Gerekçeli kararın tebliğ alınması ve istinaf, temyiz kanun yollarından feragat edilerek kararın kesinleştirilmesi işlemleri avukatınız tarafından takip edildiğinde süreç daha hızlı ilerler. Anlaşmalı boşanma davalarında avukat olarak işlemlerin en kısa sürede tamamlanması için elimizden geleni yapmaktayız.

Boşanma kararı kesinleştikten sonra Nüfus Müdürlüğü’ne yazı gönderilir ve boşanma durumu tarafların nüfus kayıtlarına işlenir.

-Anlaşmalı boşanma davası hangi mahkemede açılır?

Anlaşmalı boşanma davası, Aile Mahkemesinde açılır. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya bakar. Taraflarca anlaşma söz konusu olduğundan ve yetki itirazı olmadığından anlaşmalı boşanma davasının taraflara uygun olan yer mahkemesinde açılması mümkündür.

-Anlaşmalı boşanma davası ücreti nedir?

Anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti, davanın kapsamına ve verilecek hizmete göre değişmekte olup o yıl yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen tutarın altında olmamak üzere belirlenir.

Anlaşmalı boşanma davası yargılama giderleri ve vekalet ücretinin hangi tarafça ödeneceği de protokolde kararlaştırılabilir. 

Anlaşmalı boşanma davası, 10 yıllık mesleki bilgi, birikim ve tecrübelerimiz sonucunda uzmanlık alanlarımızdan biri olmuştur. Anlaşmalı boşanma davası hakkında detaylı bilgi almak ve uzman avukatla görüşmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Call Now Button