Avukat bulundurma zorunluluğu nedir?

Türk hukukunda gerçek kişilerin hukuki işlemlerde bulunurken avukat ile kendini temsil ettirme zorunluluğu olmamakla birlikte esas sermayesi belirli bir seviyenin üzerindeki anonim şirketlerin ülke ekonomisinde büyük rol oynamaları nedeniyle ve ticari hayatta hukuki güvenliğin sağlanması gayesi ile anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. 

Hangi Anonim Şirketler Avukat Bulundurmak Zorunda?

Türk Ticaret Kanunu’nun 272. maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının 5 katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Buna göre anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu:

  • 250.000,00 TL ve üzeri esas sermayeyle kurulan ve tescil edilen,
  • 250.000,00 TL’nin altında bir sermayeyle kurulmuş, ancak sonrasında 250.000,00 TL ve üzeri esas sermayeye ulaşmış anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu vardır.

Anayasa Mahkemesi’nin 30/06/2021 tarihli kararında, anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun hukuka uygun bir düzenleme olduğuna karar verilmiştir. Kararda bu şirketlerin yapacakları hukuki işlemlerde uzman desteği almasının gerekliliği vurgulanmıştır. 

Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurmamanın Cezası

Avukat Bulundurma Zorunluluğuna aykırı davranan kuruluşlara idari para cezası verilir. Kanunda, bu kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verileceği düzenlenmiştir. 

Söz konusu idari para cezası Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye tebliğ edilir. İlgilinin 7 gün içerisinde itiraz hakkı vardır. İtiraz edilmemesi veya itirazın reddi halinde kesinleşen idari para cezası Hazineye gelir kaydedilmek üzere tahsil edilir. 

Şirket merkez adresinin bulunduğu ildeki Baro Başkanlığı, avukat bulundurma zorunluluğuna ilişkin şirkete yazı gönderir. Anonim şirket bu yazıya 10 gün içinde cevap vermek zorundadır. 

Anonim Şirketlerde Sözleşmeli Avukat Ücreti 

Anonim şirket avukatı aylık danışmanlık ücreti her yıl yayınlanan İstanbul Barosu Avukatlık Ücret Tarifesinden aşağı olmamak üzere iş sahibinin iş hacmine göre harcanacak emek ve mesai doğrultusunda belirlenir. https://www.istanbulbarosu.org.tr/UcretTarifeleri.aspx 

 

Anonim Şirketlerde Sözleşmeli Avukat Bulundurmanın Faydaları

Anonim Şirketlerde Sözleşmeli Avukat Bulundurma, şirket sözleşmelerinin avukat tarafından hazırlanması, genel kurul kararlarının avukat eşliğinde alınması, şirket içi hukuki işlemler ve  şirketin üçüncü kişilerle hukuki ilişkilerinin avukat eşliğinde ilerlemesi ile ileride doğacak hukuki ihtilafların önüne geçecektir.

Avukat ücret sözleşmesi örneği

İş Sahibinin

Adı-Soyadı-Tc’si

Adresi 

Avukat                                               

Adı-Soyadı-Tc’si                            

Ücret 

İşin Konusu 

Yukarıda kimlik bilgileri verilen avukat ile iş sahibi arasında belirtilen konuda ve anılan ücret ile Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca aşağıdaki şartlarla bir ücret sözleşmesi yapılmıştır.

MADDE-1 :

Avukata verilen işten dolayı kendisine ödenecek vekâlet ücreti ve avukat tarafından bildirilecek masraf avansının tamamı iş başında nakden ödenecektir. Sözleşmeye konu iş karşılığında ayrıca dava bedelinin %…’i dava sonunda avukata nakden ödenecektir.

MADDE-2 :Bu ücret yalnız yukarıda konusu belirtilen iş içindir. Bu işle ilgili olsa da bundan doğacak herhangi bir başka iş bu sözleşmenin kapsamına girmeyecektir. Karşılık dava açılması ve başkaca bu işle ilgili uyuşmazlıklar ve kovuşturma işleri çıkması halinde avukata ayrıca vekâlet ücreti ödenilmesi gerekecektir. Yargıtay’da, Danıştay’da ve başka anlaşmazlıklar çözen mercilerde yapılacak duruşmalar için de İstanbul Barosu Avukat – Vekileden Arasındaki En Az Ücret Çizelgesi Üzerinden Avukatlık Ücreti ayrıca ödenecektir.

MADDE-3 :Avukat, müvekkil tarafından kendisine verilen işi yasalar ve meslek kuralları uyarınca sonuna kadar kovuşturacaktır. Bu görevi kendisi yapabileceği gibi gözetimi altında başka avukatlarla iş birliği yaparak sözleşmeye konu işi takip edebilecektir. 

İş sahibi avukatın yazılı olurunu almadan bu iş için başkasına vekâlet veremeyeceği gibi, aksine davranılması halinde avukata ücretin tamamı ödenecektir. Avukatın muvafakatinin olmaması halinde de iş sahibi muvafakat etmeyen avukatın ücretinin tamamını ödemekle yükümlüdür.

MADDE-4 :İşin bütün giderleri iş sahibince karşılanacak, avans olarak alınan miktarın giderleri karşılamaması durumunda avukat masrafları verilinceye kadar işi bekletebilecek, bu durumdan dolayı meydana gelebilecek zararlardan sorumlu tutulamayacaktır. İş sahibi şimdilik giderler için avukata …………….TL. avans ödeyecektir.

Bu iş için seyahat gerektiğinde iş sahibi avukata seyahat, konaklama ve bu iş sebebiyle doğmuş sair giderleri ödeyeceği gibi, bürosundan ayrı kaldığı her gün için ……………… TL ödeyecektir.

MADDE-5 :İş sahibi işten feragat eder ya da avukata işi kovuşturma olanağı vermezse yahut sözleşmeyle yüklendiği vecibelerden birini yerine getirmezse avukat dava sonunda yüzde olarak anlaştığı ücretini istemek hakkını kazanacaktır.

MADDE-6 :İş sahibinin yukarıda gösterilen adresi tebligat adresi olarak kabul edilmiştir. Avukatın kendisine yapacağı her türlü bildirim bu adrese gönderilecektir. Adres değişikliklerinin avukata bildirilmesi zorunlu olup, adres değişikliği nedeniyle iş sahibine ulaşmayan bildirimler nedeniyle avukata sorumluluk yüklenemez.

MADDE-7 :Sözleşme iş sahibince tek taraflı olarak feshedilirse avukat dava sonunda yüzde olarak anlaştığı ücretin tamamını isteme hakkı kazanır.

 

MADDE-8 :Bu sözleşmede yer almayan konularda Avukatlık Kanunu’nun avukatlık ücretine ilişkin hükümleri tamamlayıcı olarak uygulanacaktır.

 

MADDE-9 :Bu sözleşmeden doğacak anlaşmazlıklarda … yetkilidir.

İş bu sözleşme iki nüsha olarak hazırlanıp taraflarca okunmuş ve iradelerini sakatlayan hiçbir neden olmaksızın imza altına alınmıştır

                       İŞ SAHİBİ                     AVUKAT

 

    Ayça BOLAK

Öneri içerik: Online hukuk danışmanlığı

İlginizi çekebilir: Anlaşmalı boşanma davası

Call Now Button