Trafik Kazası Tazminatı

Trafik Kazası Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Trafik Kazası Tazminatı Hesapla

Bu yazımızda Trafik Kazası Tazminatı nedir, nasıl hesaplanır gibi sorularınıza cevap vereceğiz. Hazırsanız başlayalım!

  Trafik kazası tazminatı nedir?

En az bir motorlu aracın katıldığı bir kazada bedensel zarar ya da malvarlığı zararı meydana gelmesi halinde zarara uğrayan tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunan kişilere karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Bu dava, trafik kazası tazminatı davasıdır. Bu davanın hukuki dayanağı, Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haksız fiil sorumluluğuna ilişkin hükümlerdir. Bu kapsamda trafik kazasının meydana gelmesinde kusuru ya da ihmali ile sorumluluğu olan kişi tespit edilir, meydana gelen zararlar tespit edilir, zarar ile meydana gelen kaza arasındaki uygun illiyet bağı değerlendirilir. Haksız fiil unsurları göz önünde bulundurularak zarara uğrayanın zararlarının giderilmesi trafik kazası tazminatı ile sağlanır.

Trafik kazası tazminat davalarında Borçlar Kanunu hükümlerine ek olarak Karayolları Trafik Kanunu hükümleri de göz önünde bulundurulur.

Trafik kazası nedeniyle suç işlenmiş ise ayrıca ceza hukuku hükümleri de devreye girer ve soruşturma, kovuşturma yürütülür. Trafik kazası sonucunda yaralanma meydana geldiyse taksirle yaralama suçu; ölüm meydana gelirse taksirle adam öldürme suçu meydana gelir. Mala zarar verme suçu ve somut olaya göre TCK’da düzenlenen başkaca suçlar oluşabilir. Ceza hukuku uzmanlık alanlarımızdan biri olup bizimle iletişime geçerek hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

  Trafik Kazası Tazminatı nasıl hesaplanır?

Trafik kazası meydana geldiğinde kaza tespit tutanağı tutulur. Kaza tespit tutanağına itiraz hakkı vardır. Trafik kazasının meydana geldiği yerdeki kamera kayıtları, kaza fotoğrafları, muayene kayıtları, tanık beyanları delil niteliğindedir. Kazaya karışan tarafların kusur oranları bilirkişi tarafından hesaplanır. Kusur oranı, tazminat hesaplanırken göz önünde bulundurulur. Yine meydana gelen zarar oranı hesaplanarak tazminat belirlenir.

  Tazminatı kimler alabilir?

Trafik kazasında bedensel zarar gören kişi örneği yaralanan kişi, meydana gelen işgücü kaybı bakımından maddi tazminat talep edebilir ayrıca yaşadığı acı, üzüntü sebebiyle manevi tazminat talep edebilir. Ağır bedensel yaralanma sayılan hallerde (kişinin uzuv kaybı, hayati fonksiyonlarını yerine getirememesi durumlarında) yaralanan kişinin yakınları da manevi tazminat talep edebilir.

Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin desteğinden yoksun kalan kişiler (ölen kişi evli ise eşi, varsa çocukları; ölen kişi bekar ise anne, babası) destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler.

Trafik Kazası Tazminatı

  Tazminatın alınamayacağı haller nelerdir?

Trafik kazasında tek başına asli kusurlu olan, kusursuz olan taraftan tazminat alamayacaktır. Kazanın meydana gelmesinde yüzde 100 kusurlu olduğu tespit edilen taraf tazminat alamayacaktır.

  Trafik kazası tazminatı nasıl alınır?

Uygulamada kazaya karışan tarafların kusur durumuna göre sigortalı olması halinde sigorta şirketlerinin de sorumluluğu söz konusu olur. Sigortanın taraf olduğu uyuşmazlıklar arabuluculuk aşamasında zararın giderilmesi halinde anlaşma ile sonuçlanabilir. Anlaşma sağlanamaması durumunda sigorta şirketinin taraf olduğu trafik kazası tazminat davasında Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.

Sigorta şirketleri, maddi zarar bakımından sorumlu olup manevi zarar bakımından zararın meydana gelmesine ihmal ya da kusuruyla sebebiyet veren tarafın sorumluluğu söz konusu olur. Yalnızca manevi tazminat talepli trafik kazası tazminat davasında Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.

Yetkili mahkeme davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesi, trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesi, zarar gören kişinin yani davacının yerleşim yeri mahkemesi ya da trafik sigortası şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir. Bu mahkemelerden birinde dava açılabilir.

Trafik kazası nedeniyle zarar gören, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren 2 yıllık zamanaşımı süresinde talepte bulunmalıdır. Zarara uğrayan, faili ve zararı daha geç öğrense bile her hâlükârda fiilin işlenmesinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.

Trafik kazasına sebebiyet veren kusurlu olan araç sürücüsü ile birlikte araç sahibi, araç işleteni, sigorta şirketi de sorumlu olur. Bu kişilere karşı dava açılır.

Trafik kazası nedeniyle ölüm ya da yaralama meydana gelmiş ise ceza kanununda o suç için öngörülen dava zamanaşımı süresi, maddi ve manevi tazminat davası açma süresi olur. Ceza kanununda öngörülen dava zamanaşımı süresi geçse bile ceza davası devam ettiği sürece “uzamış dava zamanaşımı” söz konusu olur ve herhangi bir zamanaşımına bağlı olmadan trafik kazası nedeniyle tazminat davası açılabilir. Bu hususta hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almanızı öneririz.

Trafik kazası tazminatı hakkında bir uyarıda bulunmak isteriz. Mesleği avukat olmayan sigorta simsarlarına vekalet verilerek sigorta şirketlerinin cüz’i miktardaki tazminat tekliflerinin kabul edilmesi ileride telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açabilmektedir. Hukuki konularda vekaleten işlem yapma yetkisi avukatlardadır.

Call Now Button